TOP 4 INTREBARI

EU POT PURTA LENTILE DE CONTACT?

Aproape oricine poate purta lentile de contact. Optometristul / medicul tau va putea sa iti raspunda la toate intrebarile si sa te ajute sa iti alegi lentilele potrivite pentru tine. Lentilele de contact te pot ajuta sa iti corectezi vederea sau sa iti schimbi culoarea ochilor – cu sau fara corectie.

IMI ESTE TEAMA SA IMI PUN CEVA IN OCHI

Lentilele de contact se pot simti un pic ciudat la inceput, dar cu ceva antrenament ele vor intra usor in rutina zilnica. Optometristul/medicul tau iti poate raspunde la toate intrebarile si te poate invata sa le manevrezi.

Lentilele de contact se aplica pe cornee (in fata) si ele se scufunda in filmul lacrimal care acopera ochiul nostru, de aceea nu este nici un risc de a le pierde in spatele ochiului. 

ESTE GREU SA INTRETII LENTILELE DE CONTACT?

Nu este greu deloc. Lentilele de unica folosinta, din familia Dailies, nu au nevoie de intretinere. Ele se aplica usor dimineata, iar seara le scoti si le arunci direct. Lentilele de contact lunare, din familia Air Optix,  au nevoie de curatare cu o solutie speciala de intretinere, de fiecare data dupa ce le porti, solutie care iti va fi recomandata de optometristul / medicul tau. Pentru a afla mai multe viziteaza sectiunea de solutii de intretinere.

SUNT LENTILELE DE CONTACT CONFORTABILE?

Da, ar trebui sa fie confortabile. Daca experimentezi senzatii de disconfort discuta cu medicul tau.

CORECTAREA VEDERII

MIOPIA

Miopia este foarte des intalnita in cadrul populatiei de toate varstele. De obicei este remarcata in primii ani de scoala si poate progresa in perioada de adolescenta. Viciul de refractie se stabilizeaza in general cand devii adult.

Semnele si cele mai frecvente simptome ale miopiei sunt: 

 • Obiectele indepartate precum tabla la scoala sau semnele de circulatie sunt incetosate
 • Nevoia de a strange din ochi pentru a vedea bine
 • Dureri de cap
 • Dificultatea de a vedea bine in timp ce conduci, in special noaptea
 • Nevoia de a sta mai aproape de televizor, ecranul de la cinema sau in fata clasei
 • Iti tii cartea foarte aproape cand citesti
 • Nu poti vedea bine obiectele aflate la distanta
HIPERMETROPIA

Hipermetropia apare de obicei in copilarie, dar poate fi adeseori nedepsitata pentru ca aceasta poate fi foarte usor compensata de ochii copiiilor. In jurul varstei de 9 ani hipermetropia incepe sa se manifeste pentru ca ochiul isi pierde abilitatea de a compensa acest viciu de refractie.

Semnele si cele mai frecvente simptome ale hipermetropiei sunt: 

 • Dificultatea de a focaliza obiectele de aproape, cum ar fi o carte sau un stilou.
 • Durere oculara, mancarime sau senzatia de arsura in jurul ochilor
 • Nevoia de a strange din ochi pentru a focaliza
 • Dureri de cap in timp ce citesti sau cand lucrezi ceva la aproape (cum ar fi desenatul)
ASTIGMATISM

Asa cum dintii nostri nu sunt perfect aliniati nicioadata, asa si corneea nu este niciodata perfect curbata. Cu cat corneea are mai multe neregularitati cu atat ai mai mare nevoie de lentile de corectie care te ajuta sa focalizezi corect lumina.

Cu un astigmatism mic, simptomele abia daca pot fi observate si afectiunea poate trece neobservata multi ani. In unele cazuri poate cauza o distorsiune a imaginii. Iata care sunt cele mai frecvente simptome:

 • Imagini distorsionate si incetosate la toate distantele
 • Dureri de cap
 • Oboseala oculara
 • Lacrimare excesiva
 • Disconfort ocular si iritatie oculara
 • Dificultati de a focaliza noaptea
 • Dificultatea de a distinge litere si cifre similare, cum ar fi P si F sau B si 8.

Oamenii cu astigmatism pot vedea diverse umbre sau imagini tulburi in jurul obiectului pe care il focalizeaza. Cel mai bine  se pot evidentia cand este un contrast foarte mare al imaginii, cum ar fi alb pe negru sau un obiect stralucitor in intuneric.

PREZBIOPIA

Prezbiopia este o conditie naturala a ochilor care te impiedica sa vezi si sa citesti la aproape. Odata cu varsta lentila naturala a ochiului (cristalinul), isi pierde elasticitatea si odata cu aceasta abilitatea de a-si modifica forma pentru a focaliza la diferite distante. Acest lucru se intampla gradual. Lentilele de contact au devenit o solutie din ce in ce mai populara pentru acest viciu.

Prezbiopia apare treptat, cel mai adesea in jurul varstei de 40 de ani. Iata care sunt cele mai des intalnite simptome:

 • Vedere incetosata la distanta normala de citit chiar si atunci cand porti ochelarii tai de distanta
 • Intinderea mainii cand vrei sa citesti ceva pentru a focaliza mai bine
 • Dureri de cap
 • Dureri oculare
 • Oboseala oculara cand citesti sau lucrezi aproape.

Contacteaza optometristul daca simti aceste simptome.

SOLUTIILE DE INTRETINERE

CE TIPURI DE SOLUTII SUNT DISPONIBILE?

Solutiile multifunctionale pentru lentilele de contact, cum ar fi OPTI-FREE® PureMoist®, curata si dezinfectează lentilele de contact, in acelasi timp. Unele solutii multifunctionale pot de asemenea reconditiona lentilele de contact. Asigura-te ca discuti cu optometristul tau despre produsele de ingrijire care se potrivesc cel mai bine lentilelor tale de contact.

Solutiile pentru lentilele de contact pe baza de peroxid hidrogen, cum ar fi AOSEPT® PLUS cu HydraGlyde®, folosesc un proces intr-una sau doua etape, in functie tipul de produs. Peroxidul de hidrogen se foloseste pentru distrugerea germenilor si bacteriilor, pentru o dezinfectare puternica, iar unele procese necesita un pas separat pentru curatare. Sistemele de ingrijire cu peroxid de hidrogen nu contin conservanti si sunt recomandate de cele mai multe ori purtatorilor care pot fi sensibili la conservantii gasiti in solutiile multifunctionale pentru lentilele de contact. Cu toate acestea, este important sa urmati fiecare pas din instructiunile produsului.

Solutiile saline sunt utilizate in principal pentru spalarea lentilelor de contact. Acestea nu sunt indicate sau nu sunt destinate dezinfectarii lentilelor.

O solutie de curatare zilnica este utilizata pentru curatarea lentilelor de contact inainte de dezinfectare. Solutiile de curatare zilnice nu sunt indicate pentru dezinfectarea lentilelor de contact, astfel incat veti fi obligati sa utilizati produse suplimentare.

CE SA FACI / CE SA NU FACI

Urmeaza cu strictete  programul de purtare al lentilelor prescris de optometrist/medic si arunca lentilele de contact conform instructiunilor.

NU purta lentilele de contact mai mult decat ti-a recomandat optometristul/medicul tau sau decat indicatiile inscrise in instructiunile de utilizare. Daca ti se cere sa inlocuiesti lentilele de contact in fiecare luna, este important sa urmezi acest sfat pentru a-ti asigura sanatatea ochilor.

Curata, clateste si dezinfecteaza lentilele de contact cu solutie de fiecare data cand le indepartezi. Utilizeaza intotdeauna solutie proaspata. Nu adauga solutie peste cea deja existenta in cutie.

NU folosi saliva, apa de la robinet sau orice altceva decat solutiile pentru lentilele de contact pentru lubrifierea, umecatrea si / sau curatarea lentilelor.

Daca ochii se inrosesc, se irita sau vederea se modifica, scoate imediat lentilele si consulta optometristul/medicul.

NU permite ca varful flacoanelor de solutie sa atinga alte suprafete – inclusiv degetele, ochii sau lentilele de contact.

Completeaza intotdeauna cutia pentru lentilele de contact cu solutie noua, in loc sa adaugi mai multa solutie peste cea care se afla deja in cutie.

NU imprumuta lentilele de contact nimanui! Nu este igienic.

Manipuleaza intotdeauna lentilele cu mainile uscate si curate. Spalate si usucati bine mainile cu un prosop fara scame inainte de atingerea lentilelor.

Nu te zgarci cu solutia pentru lentile si nu incerca sa utilizezi o cantitate mai mica sau sa o refolosesti. Utilizeaza intotdeauna solutie noua pentru clatirea, curatarea si depozitarea lentilelor.

Pastreaza inchise flacoanele atunci cand nu le utilizezi si foloseste solutiile inainte de data expirarii marcata pe flacon.

NU expune lentilele de contact la orice tip de apa – apa de la robinet, imbuteliata, distilata, din lacuri si oceane.

Dupa folosire, goleste intotdeauna si clateste cu solutie proaspata cutia si lasa carcasa lentilelor sa se usuce.

NU schimba marca de solutie pentru lentilele de contact decat daca aceasta este recomandata de optometrist/medic. Nu toate solutiile sunt identice.

Inlocuieste carcasa pentru depozitarea lentilelor de contact in conformitate cu instructiunile optometristului tau si cu instructiunile produsului.

NU refolosi si nu reumple solutia veche pentru  a dezinfecta lentilele. Arunca toata solutia pentru lentile dupa fiecare utilizare si foloseste de fiecare data o solutie proaspata.

Aplica lentilele de contact inainte de aplicarea machiajului si scoate-le inainte de spalarea machiajului.

NU face compromisuri cand vine vorba de obiceiurile de ingrijire a lentilelor

 

MITURI SI FAPTE DESPRE SOLUTIILE DE INTRETINERE

PZile, luni, ani – indiferent cat timp ai purtat lentilele de contact, exista sanse mari sa fi auzit ca exista modalitati de a “incalca unele reguli” de ingrijire a lentilelor de contact pentru a economisi timp sau bani – sau ambele. Totusi, acest lucru iti poate pune in pericol sanatatea ochilor.

MIT: Este foarte bine sa reutilizezi solutia pentru lentilele de contact. Aruncarea solutiei dupa fiecare utilizare este doar o tactica de marketing pentru a te face sa cumperi mai mult.
FAPT: Reutilizarea solutiei vechi sau adaugarea de solutie proaspata la solutia veche, NU asigura aceleasi proprietatile dezinfectante ca solutia complet proaspata. Este ca si cum ai utiliza mai multe zile la rand aceeasi apa pentru a face baie. Asigura-te ca urmezi instructiunile optometristului/medicului, precum si instructiunile de utilizare ale produsului in ceea ce priveste inlocuirea carcasei, cu scopul de a evita acumularea de bacterii si reziduuri si de a proteja sanatatea ochilor.

MIT: Poti purta lentilele de contact mult mai mult timp  decat este indicat pe ambalaj.
FAPT: Purtarea cu succes a lentilelor de contact depinde de respectarea instructiunilor. Este ca si cum ai manca produse expirate dupa ce le-ai desfacut din ambalajul original. Lentilele de contact trebuie aruncate si inlocuite in conformitate cu programul oferit de optometrist pentru a te putea bucura de o experienta confortabila. Proteinele, calciul, lipidele si alte substante care se gasesc in mod natural in lacrimi pot sa se acumuleze de-a lungul timpului pe lentilele de contact, facandu-le mai putin confortabile.

MIT: Este bine sa folosesti apa de la robinet pentru a curata lentilele de contact si carcasele acestora. E doar apa, nu?
FAPT: Chiar si atunci cand este clara si curata, apa de la robinet nu este potrivita pentru curatarea lentilelor. Apa de la robinet nu dezinfecteaza lentilele de contact si poate contine bacterii, clor, minerale si particule de metal, care pot dauna atat lentilelor cat si ochilor.

MIT: Poti spune cand atat lentilele de contact cat si cutiile acestora sunt murdare, doar privindu-le.
FAPT: Doar pentru ca lentilele de contact sau solutia acestora arata curate nu inseamna ca intr-adevar sunt. De aceea este esential sa iti cureti lentilele de contact imediat dupa ce le-ai indepartat si NU reutiliza NICIODATA solutia .

MIT: Este in regula sa inoti in timp ce porti lentile de contact atata timp cat inchizi ochii.
FAPT: Se recomanda sa nu inoti in timp ce porti lentilele de contact. Cu toate acestea, daca totusi trebuie sa faci acest lucru  asigura-te ca porti, de asemenea, o pereche de ochelari de inot adecvati si utilizezi lentile de contact zilnice de unica folosinta. Apoi ar trebui sa iti scoti lentilele si sa le arunci dupa ce ai parasit piscina. Apa din piscina contine bacterii care pot provoca infectii oculare. Apa nu dezinfecteaza lentilele de contact. .

MIT: Curatarea lentilelor de contact ia mult timp si implica un proces dificil.
FAPT: Curatarea lentilelor de contact este relativ rapida si usoara. Respecta intotdeauna sfaturile date de optometrist/medic si nu uita sa utilizezi solutie proaspata de fiecare data. 

OCHII TAI

CORNEEA

Corneea este suprafata de protectie de pe ochi. Atunci cand privesti ceva, lumina reflecta acel obiect si patrunde in ochi prin cornee. Lumina trece apoi prin pupila in cristalin, formand o imagine focalizata pe retina. Retina contine milioane de mici celule nervoase sensibile la lumina, numite celule cu bastonase si celule conuri, care trimit informatii despre acea imagine creierului tau.

Corneea joaca un rol important in capacitatea ochiului de a vedea clar, deoarece refracta lumina cand aceasta patrunde in ochi si o focuseaza spre retina. Forma corecta a corneei este rotunda si neteda, ca o minge de fotbal. In cazul in care corneea are o curba mai abrupta intr-o directie – seamana mai mult cu o minge de rugby – lumina se va refracta in directii usor diferite cand va intra in ochi. Aceasta va determina lumina sa loveasca retina in mai multe locuri. Acest lucru apare in astigmatism, o afectiune care face ca imaginile sa para neclare, in ceata sau usor distorsionate.

REFRACTIA

Refractia luminii reprezinta schimbarea directiei de propagare a acesteia atunci cand traverseaza suprafata de separatie dintre doua medii. Directia luminii este modificata de obiectul pe care il intalneste. Refractia luminii poate fi observata prin urmatorul experiment: toarna apa intr-un pahar si apoi aseaza un pai in pahar. Paiul va aparea indoit sau rupt la suprafata apei, deoarece lumina este refractata odata ce trece prin interfata aer- apa.. Acelasi tip de indoire se poate observa atunci cand lumina trece prin corneea curbata si umoarea vitroasa, sau lichidul din ochi. Daca sticla sau corneea nu este neteda si uniforma, imaginea devine distorsionata si dificil de descifrat de creierul tau.

MENTINEREA SANATATII OCHILOR

Multe probleme de sanatate oculara si de vedere apar in mod natural odata cu varsta si pot sa nu aiba semne si simptome evidente. Pentru a avea grija de ochii tai, este important sa iti programezi intalniri periodice la optometrist.

Cateva sfaturi care sa te ajute la mentinerea sanatatii ochilor si a vederii:


• Foloseste doar ochelari sau lentile de contact potrivite pentru nevoile tale, sub supravegherea unui optometrist/medic.
• Intotdeauna dezinfecteaza si inlocuieste lentilele de contact conform recomandarilor.
• Spalati mainile in mod regulat si foarte bine inainte de a atinge ochii sau de a aplica si a scoate lentilele de contact.
• Poarta ochelari de soare care blocheaza 99% pana la 100% din razele UVA / UVB.
• Evitata fumatul.
• Mentineti o greutate sanatoasa pentru a evita afectiunile sistemice – cum ar fi diabetul zaharat – care pot duce la afectarea vederii.
• Monitorizarea afectiunilor cronice de sanatate (de exemplu diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala).
• Adopta o dieta sanatoasa, bogata in legume verzi, cum ar fi spanacul, si peste bogat in acizi grasi omega-3, cum sunt de exemplu somonul si tonul.
• Include suplimente alimentare care cresc aportul de vitamine si minerale ce sustin sanatatea ochilor.