Cand vine vorba de copiii nostri, ne gandim de multe ori inainte sa alegem o solutie pentru problemele medicale care pot aparea. Pentru corectia vederii, exista varianta ochelarilor, cea mai populara in tara noastra, iar preocuparea de baza ramane aceea de a alege rama cea mai confortabila, mai usoara, mai cool, mai la moda. Dupa care, in cazul celor foarte mici si dinamici, ne dam seama ca ar fi foarte bun un snur elastic care sa mentina stabilitatea ochelarilor.

Lentilele de contact sunt o alternativa excelenta la ochelari, nu doar pentru adulti ci si pentru copii. Le lasa libertate de miscare in orice moment, ei isi pastreaza “look-ul” neschimbat, iar stima de sine nu sufera modificari. De altfel, dintr-un studiu realizat de Asociatia Americana de Optometrie, a reiesit ca aproape toti (97%) dintre optometristii inclusi in studiu prescriu lentile de contact persoanelor sub 18 ani, iar 1 din 5 prescrie copiilor de 10-12 ani lentile de contact ca optiune principala de corectie a vederii. Cat despre parinti, motivele pentru care acestia solicita medicilor si specialistilor lentile de contact pentru copiii lor sunt, in ordinea importantei: refuzul de a purta ochelari, practicarea de sporturi care interfereaza cu purtarea ochelarilor, lipsa de confort in timpul activitatilor de zi cu zi.

Cercetatorii s-au dus mai departe de atat si au studiat nivelul stimei de sine intre adolescentii care purtau lentile de contat si cei care purtau ochelari. Schimbarea perceptiei de sine este foarte greu de obtinut in mod normal, iar cercetatorii au fost surprinsi sa vada diferente atat de mari intre cele doua grupuri studiate. Cei ce au purtat lentile de contact au avut rezultate mai bune la scoala si performante atletice net superioare. Unul dintre motivele banale ar fi faptul ca cei ce au purtat ochelari de fapt nu au purtat ochelarii si asta le-a afectat performanta scoalara pentru ca nu vedeau la tabla.

Medicul este insa cel care decide ce fel de lentile de contact se potrivesc fiecarui copil in parte si cat timp le poate purta. Cel mai probabil pentru perioada de acomodare este indicat sa utilizeze lentile de contact de unica folosinta (cele din gama Dailies) pentru ca pe langa faptul ca sunt mai usor de intretinut acestea pot fi si mai ieftine (in cazul in care poarta doar cateva zile pe saptamana).

Summary
Ce alegem pentru copii? Ochelari sau lentile?
Article Name
Ce alegem pentru copii? Ochelari sau lentile?
Description
Ce alegem pentru copiii nostri dintre cele doua? In mod normal niciuna nu o exclude pe cealalta, dimpotriva se completeaza reciproc.
Author
Publisher Name
Optimed
Publisher Logo